maanantai 1. helmikuuta 2010

Tenutrangia

Vilkaisin Vaellusnetin retkikommentteja nyt joutessani. Kyllä tenutrangia toimi hyvin ainakin vielä -27 asteessa, mikä oli kylmin itse mittaamani aamupakkanen. Marinol tosin oli jo aika sameaa siinä vaiheessa.

Kylmin muitten mittaama oli Mäntyvaaralla, -31, mutta silloin olin talossa yötä. "Onpa rapsakka keli", lausahti talon miniä tultuaan lehteä hakemasta.

Olen miettinyt, miten olisi retken käynyt, jos olisin viettänyt tuon yön teltassa. Parina kylmimpänä teltta-aamuna tunsin jonkinlaisen paniikin läheisyyden. Tuntui kuin jokin ankara olisi kurittanut koko ajan, ja jos teen yhdenkin virheen, se johtaa kohti tuhoa. Tämä oli siis tunne, ei tilannearvio. En ole laisinkaan kokenut talviretkeilijä, eikä minulla ole juurikaan rutiineja näin ankarissa oloissa selviämiseen. Kaiken joutuu miettimään, ja taustalla kalvaa huoli, miettiikö ratkaisevalla hetkellä jotakin väärin.

Jos mittari olisi näyttänyt kolmeakymmentä tai kylmempää jonain teltta-aamuna, olisin luultavasti pakannut välttämättömimmät reppuun, lähtenyt rivakasti hiihtämään kohti lähintä taloa, tilannut taksin ja palannut Ouluun autoa hakemaan.

Varustepuolesta enemmän loppuraportissa, mutta tämän olen nyt oppinut: paksua villaa.

3 kommenttia:

  1. Totta - villa on paras -ainakin leirissä. Vuosia sitten lopetin pelleilyn kerrosvaatteilla ja pyysin äitiäni kutomaan villahousut ja korkeakauluksisen villapaidan (sellaisen merikarhu-mallisen, tiedätte kyllä) Siihen päälle kun laittaa kuoritakin tai kylmemmällä toppatakin niin tuntee kuin se lämmin aalto täyttää koko kehon. Samaa villavaatekertaa olen käyttänyt myös makuupussissa jos menee alle -20 asteen.

    - P

    VastaaPoista
  2. Pakkasessa alusvaatteista lähtien, villaa, ruskovillaa, Muhoksen villaa, merinovillaa,alpakkaa. Käy niin kesällä kuin talvella, toimii aina. Alennusmyynneistä aina ostanut kaikki 100 % ohuet villapaidat, yksi paksu ei ole niin hyvä kuin monta päällekkäin, siinä tarvittavaa kerrostelua. Ikinä perustanut näistä nykyisistä hilavitkutinvaatteista, kalliita olivat kokeilla. Päälle joku Hyljehaalari tai vastaava. Tietääkö joku saako niitä vielä?

    VastaaPoista
  3. Toistan jo aiemmin sanomaani: nestepolttoainekeitin ja teltta lämpimäksi! Se tekee elämästä paljon inhimillisempää ja paniikki helpottaa. Käyttöä kannattaa tietysti harjoitella ennen kuin menee telttaan korpeen kolmenkympin pakkasessa.

    Vanhan luotettava Trangia käy hyvin rungoksi. Polttomoksi Trangian itse tarjoama, viritelty Omnifuel (kts. Vaellusnet) tai wanhan liiton Ultima Naltio.

    Mutta ennen sitä: Kaikessa rauhassa loppuun asti. Ota vaikka päivä ekstraa, mutta mielestäni kannattaa hiihtää loppuun.

    VastaaPoista